wienerzucker.blogg.se

Zucker for Wien *Gööteborg*.

figar macht urlaub » figar Donaukanal

Kategori: Andra, Wien

Nu då lägenhetsstormen sakta börjar ridas ut kan jag återgå till min Freizeitsstress. Igår kväll möttes jag, Tysken, Nadia, Rafa och Olga upp på figars sommarprojekt vid Donaukanal i Wiens Andra Bezirk. Där satt, åt (för min del en färgglad sommarsallad med kycklingspett, avokado och fladenbrot [enligt Wikipedia ojäst bröd) och drack (för min del Sommarspritzer) vi gott. Och skrattade.
 
Och bara mådde bra.
 

Dunkirk

Kategori: Film, Kulturkrock

Igår - någon vecka efter Sverige på grund av dubbningssteget som tillkommer på den tyskspråkiga marknaden - hade filmen Dunkirk premiär i Österrike. Jag och Tysken var där, min första premiär tror jag! Vi såg den mit Originalsprache (det vill säga engelska) på biografen Haydn, Mariahilfer Straße i Wiens Sjätte Bezirk. Det är nog en sak som jag aldrig kommer vänja mig vid, att se dubbade TV-serier eller filmer. 
 
Jag gillar filmer baserade på verkliga händelser. Jag gillar filmer om andra världskriget. Och jag brukar gilla filmer av Christopher Noland. Så även denna! Spännande och "nedtonad" film som inte skrev titaren något på näsan. Suggestiv, förde handlingen framåt med bild, ljud och musik snarare än dialog. Desutom var filmen precis lagom lång (har svårt för filmer som drar iväg långt över två timmar).
 
Fem av Fem klappor!

Rödbetsbiffar

Kategori: Jävla Karlar, Kulturkrock, Recept, Smarr

Det är så roligt att laga mat i det nya köket. Det har blivit att jag tagit på mig matlagningen, dels för att jag tycker det är roligt, dels för att jag alltid kliver upp tidigare och därav börjar jobbet tidigare och följdaktligen också är hemma tidigare. Jag vill inte hamna i den klassiska kvinnofällan, där det förvätnas av mig att maten står på bordet efter jobbdagens slut, men egenligen är jag inte så orolig, vi har hittills en väldigt bra uppdelning av hushållssysslor med matlagning, tvätt och handling. Det värsta är väl att vi har så himla olika smak. Jag älskar fisk, han älskar kött. Jag älskar grönsaker, han är allergisk. Jag gillar stark mat, han hatar. Jag gillar grovt bröd, han ljust. Hitills har vi bara hittat en handfull rätter som vi gillar båda två (denna rätt adderades inte till listan, slutade med cornflakes för honom). Så, sidospår, till receptet, för tre:isch portioner behöver du:
 
400 gram rödbetor
3 ägg
1 deciliter ströbröd
kryddor efter behag
Fetaosttärningar
 
2 deciliter crème fraiche
fetaost
nötter
 
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Kör rödbetorna i mixtern.
  3. Kläck i äggen.
  4. Rör i strödbröd, kryddor och fetaosttärningar.
  5. Låt svälla några minuter.
  6. Forma till bullar/biffar och lägg ut på plåt.
  7. Grädda i mitten av ugnen tills de fått fin färg.
8. Ät och njut! Vi serverade med crème fraiche blandat med fetaost och en fräsch sallad toppad med nötter.